اندیشکده سایبر

اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

اقتصاد سیاسی هوش مصنوعی در آمریکا: فرصت‌ها و چالش­‌ها

جهان ما اکنون در اوج انقلاب صنعتی سوم و مراحل اولیه انقلاب صنعتی چهارم قرار دارد. در میان تکنولوژی‌های انقلاب صنعتی چهارم، هوش مصنوعی یکی از شاخص‌ترین آنها است. هوش مصنوعی که شبیه‌سازی فرایندهای هوش انسانی توسط ماشین‌ها به‌ویژه سیستم‌های کامپیوتری است، در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگ‌ترین کانون‌های سرمایه‌گذاری – نوآوری ازیک‌طرف و هراس و تهدید از سوی دیگر است و آمریکا به‌عنوان یکی از پیش‌گامان هوش مصنوعی در جهان، مکان اصلی ظهور این فرصت‌ها و چالش‌ها بوده و خواهد بود.

مطالعه بیشتر
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

گسترش اینترنت آزاد، راهبرد آمریکا برای گسترش سلطه دیجیتال

سلطه، قدمتی به درازای تاریخ بشر دارد؛ چه اینکه نمونه‌های سیستماتیک سلطه را می‌توان در قالب استعمار حتی از دوران فنیقی‌ها و یونانیان باستان و بعدها، رومیان ردیابی نمود اما فارغ از نمونه‌های باستانی و مواردی در قرون میانه، آنچه به‌عنوان استعمارگرایی جدید و در بازه زمانی سال‌های ۱۵۰۰ تا ۱۹۰۰ میلادی پدیدار شد، نمونه عالی از نحوه سلطه همه‌جانبه یک‌بریک ملت بود. در این دوره، استعمارگران با ورود بدون دعوت به سرزمین‌های مختلف، بر اقتصاد، جامعه، سیاست، منابع طبیعی و… آن مسلط می‌شدند و با تاراج آن سرزمین، رشد و توسعه خود را تسریع و تسهیل می‌کردند. با آغاز قرن بیستم میلادی، استعمارگران با به قدرت رساندن حامیان خود، در کشورهای هدف، همان مسیر گذشته را این بار به دست اقلیتی خودی و از درون یک ملت، پیگیری می‌کردند. گسترش فناوری‌های ارتباطی و الکترونیکی در قرن بیستم، بیشتر شئون زندگی بشر را دست خوش تغییر و گاهی تحولات جدی نمود و سلطه‌گری نیز از این قاعده مستثنی نبود، فناوری‌های جدید، این مفهوم کهن را نیز متحول ساختند.

مطالعه بیشتر
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

تیک تاک تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا

با وجود اینکه شواهدی مبنی بر کنترل برنامه جهانی تیک تاک توسط چین وجود ندارد؛ لذا امنیت ملی ایالات متحده را تهدید نمی‌کند. تلاش آمریکا درجهت ممنوع سازی آن، برخلاف اصول اقتصاد بازار و رقابت منصفانه بوده و صرفاً امری سیاسی به منظور نمایان ساختن هژمونی آمریکا است که ضرر مالی زیادی بر اقتصاد آمریکا در پی خواهد داشت.

مطالعه بیشتر
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

اینترنت ماهواره‌ای و چالش‌های حکمرانی سایبری

حدود یک سالی هست که شرکت اسپیس ایکس و مدیر جنجالی آن، ایلان ماسک که بیشتر در حوزه محصولات هوا‌فضا، اکتشاف فضایی و مخابراتی کار می‌کند، از تلاش‌های خود برای پرتاب ماهواره‌های نسل دوم برای اینکه ظرفیت شبکه اینترنت ماهواره‌ای خود را افزایش دهد، خبررسانی می‌کند البته اسپیس ایکس باید این اقدام خود را با مجوز کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) که مسئول بررسی درخواست این شرکت و صدور مجوز است، انجام دهد. توسعه موضوع اینترنت ماهواره‌ای و همچنین افزایش دامنه تبلیغات فراگیری آن توسط ایلان ماسک، کشورها را با چالش‌ و بحران حکمرانی جدید در حوزه سایبری برای مدیریت و هدایت این فناوری روبه‌رو نموده است. مسئله‌ای که چالش‌های نوینی را برای حکمرانان سایبری کشورها پدید آورده و با واکنش‌های مختلفی روبه‌رو شده است. جدال و نزاع برای رویارویی با این فناوری، این‌قدر توسعه یافت که بسیاری از حکومت‌ها در سطح ملی و بین‌المللی با این پدیده به مخالفت پرداختند. در نگاشت پیش‌رو تلاش شده است، بخشی از جدال بین این عنصر جدید حکمرانی سایبری و نقش آن در نزاع‌های بین رسانه‌های بین‌المللی به تصویر کشیده شود. همچنین چالش‌های کشورها با این مهمان ناخوانده ارائه گردد. اینترنت ماهواره‌ای با نقض حاکمیت ملت‌ها و حقوق شهروندی، یکی از پرچالش‌ترین ویژگی‌ها و مؤلفه‌های اینترنت در عصر کنونی است که حکمرانان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

مطالعه بیشتر
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

در رسای مردی که نترسید و محبوب ماند

دشمنان ملت ایران، کاری می‌کنند که مردمشان، ما را آن‌گونه ببینند که خودشان می‌خواهند (وحشی و عقب‌افتاده) و در مقابل، خودشان را به‌گونه‌ای ببینند که می‌خواهند (پیشرفته و متمدن)؛ و از همه بدتر، مردم ما، کشور خودشان را آن‌گونه ببینند که آن‌ها می‌خواهند (بدبخت و عقب‌افتاده). این سه کار، امروز با هوش مصنوعیِ سوار بر افکار عمومی در فضای مجازی، بیشتر و دقیق‌تر از همیشه، در حال تحقق است؛ اما گویا هوش انسانی ایرانیان، هوش مصنوعی دشمنانشان را هم شکست داده است! یک نمونه‌ آن، مغلوبِ فتنه ترس نشدن ایشان در جنگ ترکیبی اخیر و یک نمونه پیش از آن نیز در رابطه با حاج قاسم زنده و زنده‌تر است!

مطالعه بیشتر
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

چرایی محبوبیت سردار دل‌ها در افکار عمومی ایرانیان

ظهور انقلاب اسلامی، زمانی اتفاق افتاد که هیچ متفکری با توجه به سلطه قدرت‌های غربی و شرقی در حوزه‌های مختلف اجتماعی در مناطق مختلف جهان، تصور نمی‌کرد که انقلابی با نام خدا شروع شود، به نتیجه برسد و مدیریت جامعه‌ای را بر عهده بگیرد؛ چراکه در میان متفکران غربی، برخی امر دینی را به سطح امر فردی تنزل داده و به سکولاریسم، معتقد بودند و برخی دیگر، دین را افیون ملت‌ها می‌دانستند؛ اما ظهور انقلاب اسلامی در ایران، تمام فرضیه‌های دانشمندان غربی را در خصوص دین و دین‌داری با ابطال روبه‌رو کرد و فصل جدیدی را در تاریخ بشر رقم زد. لذا در این مسیر تاریخی، انسانی دیگر متفاوت از دیدگاه متفکران غربی در صحنه اجتماعی ظاهر شد.

مطالعه بیشتر
نقض حقوق کاربران فضای مجازی توسط ایالات‌متحده آمریکا
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

نقض حقوق کاربران فضای مجازی توسط ایالات‌متحده آمریکا

امروزه وسایل ارتباط جمعی در غرب، عقاید مربوط به دموکراسی، آزادی بیان و حقوق بشر را به‌عنوان عمده‌ترین معیارهای نظام حاکم در سراسر دنیا ترویج می‌دهند. از آنجا که این رسانه‌ها، ضرورت تفسیر و تأویل اخبار را دارند و با رهنمونی افکار عمومی، همبستگی و تعلق اجتماعی افراد را تحریک می‌کنند، مردم را به اشاعه ارزش‌ها و حمایت از فرهنگ غرب فرامی‌خوانند؛ اما تاریخ نشان داده، دولتی که داعیه‌دار دموکراسی و حمایت از حقوق بشر است، خود در زمره کشورهای ناقض حقوق بشر برای رسیدن به مقاصد سیاسی و اقتصادی، به شمار میرود. در این رابطه، مجموعه‌ای از نظریه‌ها نظیر تئوری‌های ارتباطات، دموکراسی و مفهوم هژمونی گرامشی، ارتباط قابل‌توجهی با نقض حقوق کاربران فضای مجازی توسط ایالات‌متحده را دارد که برای تبیین و تفسیر این موضوع، مناسب خواهند بود. ازاین‌رو هرکدام از این تئوری‌ها، در جایگاه خود بررسی خواهند شد، زیرا لازم است تا اجماعی از نظریه¬ها را برای پرداختن به موضوع فوق به کار برد؛ البته در رابطه با این موضوع، خواه‌ناخواه ما با هرکدام از آن‌ها، روبه‌رو خواهیم شد و درنهایت، به بررسی اسناد حقوقی و نقض تمامی آن‌ها، از سوی ایالات‌متحده می‌پردازیم.

مطالعه بیشتر
جریان‌های ضد فرهنگ آمریکا در فضای مجازی و حقیقی
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

جریان‌های ضد فرهنگ آمریکا در فضای مجازی و حقیقی

فرهنگ سیاسی، مجموعه‌ای از تلقی‌ها، باورها، احساسات، ارزش‌ها و اعتقادات است که به فرآیند سیاسی، نظم و معنی می‌دهد و ازجمله قوانینی است که رفتار را در یک نظام سیاسی کنترل می‌کند. این ارزش‌ها و باورها، می‌تواند به خاطر عواملی تغییر کند و به ضد فرهنگ تبدیل شود. از سال ۲۰۱۰ به بعد، بیش از هر زمان دیگری حتی پس از رکود اقتصادی دهه ۱۹۶۰ میلادی، شاهد فعال‌سازی جنبش‌ها و جریان‌های ضد فرهنگی در فضای مجازی و حقیقی در آمریکا هستیم که به علل مختلف، دست به اعتراض‌های خشونت‌آمیز و غیر خشونت‌آمیز زده‌اند؛ بنابراین، سؤال اصلی پژوهش حاضر، این است که برخی از مهم‌ترین جریان‌های ضد فرهنگ آمریکا در فضای مجازی و حقیقی کدام‌اند؟ فرضیه پژوهش نیز این است که جنبش‌هایی ازجمله بلک لایوز ماتر (Black lives matter)، آنتیفا، سوسیالیستی- مارکسیستی و شبه‌نظامیان جریان‌های ضد فرهنگی آمریکا را شکل می‌دهند.

مطالعه بیشتر
ایجاد رویه خطرناک از سوی ایالات‌متحده در فضای سایبری
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

ایجاد رویه خطرناک از سوی ایالات‌متحده در فضای سایبری

یکی از ابزارهای نرم ایالات متحده جهت پیشبرد اهداف خود در سایر کشورها استفاده از فضای سایبر و حملات سایبری بوده است . متن پیش رو یادداشتی است که قی ژپینگ پژوهشگر موسسه اینترنشنال افرز با عنوان ” ایجاد رویه خطرناک از سوی ایالات‌متحده در فضای سایبری” در سایت فارین افرز منتشر شده است که به تحلیل و چگونگی دخالت آمریکا در فضای سایبر سایر کشور ها، بالاخص کشورهای دارای سلاح هسته ای پرداخته و به این نکته اشاره دارد که چگونه آمریکا با تقویت فضای سایبری اوکراین، به طور غیر مستقیم به جنگ با روسیه پرداخته است.

مطالعه بیشتر
آیا فضای سایبری آمریکا در حال افول است ؟
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

آیا فضای سایبری آمریکا در حال افول است ؟

حملات سایبری سرخط خبرهای آمریکا در سال ۲۰۲۱ را به خود اختصاص داده، بذر آشوب و وحشت را کاشته، و خسارت مالی عظیمی بر دولت ها، تجارت، و شهروندان تحمیل می کنند. با بدتر شدن مشکل، سیاست گذاران برای واکنش به این موضوع تلاش می کنند. مشکل راهبرد سایبری ایالات متحده چیست؟ اگر کشور نتواند در مقابل این تهدید بی رحم دفاع بهتری از خود نشان بدهد، چه چیزی در خطر خواهد بود؟ متن زیر مصاحبه ای است که کیت برانن ، معاون سردبیر فارین افرز با دیمیتری آلپروویچ ، مدیر ارشد فناوری سابق در شرکت امنیت سایبری کرود استرایک ، ژاکلین اشنایدر ، پژوهشگر مؤسسه هووردر دانشگاه استانفورد و جوزف نای ، استاد دانشکده حکمرانی جان اف. کندی در دانشگاه هاروارد در خصوص راهبردهای

سایبری ایالات متحده انجام داده داده است.

مطالعه بیشتر
دلایل و پیامدهای منازعه تکنولوژی آمریکا و چین
اندیشکده سایبر
آرش سعیدی راد

دلایل و پیامدهای منازعه تکنولوژی آمریکا و چین

کلودیا و جوردی سینگلا در تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۲۰، یادداشتی با عنوان «منازعه آمریکا و چین در عرصه فناوری؛ نگاه اولیه » منتشر کرد. نویسندگان معتقدند محدودیت¬های جدیدی که آمریکا علیه چین در حوزه فناوری اعمال کرده است، نشان از تشدید یک سیاست جداسازی دارد که توسط دولت کنونی آمریکا دنبال می‌شود. اگرچه فاصله انداختن میان دو قدرت، تاریخی دیرینه دارد، اما در دوران ریاست¬جمهوری ترامپ، این مسئله به یک منازعه¬ تمام¬عیار تبدیل شد. به نظر می‌رسید، مرحله¬ اول توافق که در اوایل سال ۲۰۲۰ حاصل شد، بتواند منازعه تجاری را خنثی کند. با وجود این، در حال حاضر، رقابت بر حوزه¬ تکنولوژی و به¬طور خاص، در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات متمرکز است. به‌علاوه، این مبارزه¬ یک اجماع دوحزبی گسترده در آمریکا را همراه خود دارد. تاکنون چه اتفاقی رخ‌داده است و چرا؟ چه پیامدهایی ممکن است، اتفاق بیفتد؟

مطالعه بیشتر